Challenge duurzaamheid
Inhoud van de challenge duurzaamheid:
Samen met een groepje studenten van de opleiding Voeding & Diëtetiek werken we dit jaar aan een project wat betrekking heeft op duurzaamheid. Het doel van deze projecten is om een kleine maatschappelijke impact te bewerkstelligen, door te verbeteren/informeren van de samenleving of mensen in actie laten komen om duurzamer te worden.
Eerste 10 weken
We begonnen het jaar met het kiezen van een studentenrol, waar je de eerste 10 weken verantwoordelijk voor bent als student. Je had verschillende mogelijkheden om je voor in te schrijven: een talentcoach, voor de Pressurecooker week of voor de Verkennende opdracht.
Hierdoor waren er de eerste 10 lesweken nog geen Challenge Duurzaamheid lessen, dit omdat er elk jaar eerstejaarsstudenten een keuze mogen maken bij welke challenge zij willen aansluiten. De eerstejaarsstudenten kregen daarom om de week een verkennende opdracht van een andere challenge om zo zicht te krijgen op de inhoud van de challenge en alvast een beetje inspiratie te kunnen opdoen. Om na 10 weken een keuze te maken en te solliciteren bij de desbetreffende challenge.
Ik heb gekozen voor de rol van de Verkennende opdracht, samen met een groepje van 5 andere tweedejaarsstudenten. We zijn de eerste les samen gekomen en hebben uitleg gekregen over wat de bedoeling was van onze rol door Anne-Marie van Scholten. Zij heeft ons ook de gedurende 10 weken in deze rol begeleid.
Dit waren mijn medestudenten waar ik deze opdracht mee heb gedaan:
- Yvonne van der beek
- Valerie Smits
- Raoul Duel
- Mirjam van Rijn
We hebben dus de taak gekregen om de verkennende opdracht op te zetten en deze te coördineren voor onze challenge. Daarnaast ook uitleg te geven over wat onze challenge inhoud en feedback te geven op de gemaakte opdrachten. We hebben hiervoor ook onderling een taakverdeling gemaakt. Mijn taak was om de aanwezigheid te noteren van de leerlingen, de groepjes in te delen en aan het einde de kritische vraag waar ze over na moesten denken te evalueren met de klassen. Ook kreeg iedereen elke keer een groepje om na te kijken en feedback op te geven. De samenwerking met dit groepje verliep super en we hebben veel complimenten mogen ontvangen van onze challenge en van Anne-Marie.
Hieronder kun je het volgende terugvinden:
- Posters van de eerste verkennende opdracht.
- Draaischema van lesvoorbereiding voor verkennende opdracht.
- Een voorbeeld van zelfassesment als groep en feedback van docent en klas na de opdracht.
De Verkennende Opdracht voor de eerstejaarsstudenten, is elke week een klein beetje aangepast (andere gerechten of producten) zodat ze het niet van elkaar konden overnemen en de opdracht zo om de week netjes werd uitgevoerd.
Poster van onze Verkennende Opdracht:
Project challenge duurzaamheid
Hoe is mijn groepje ontstaan:
Na de eerste 10 weken aan een verkennende opdracht te hebben gewerkt, hebben we hierna de opdracht gekregen om een project op te zetten met een kleine maatschappelijke impact in het kader van duurzaamheid in Den Haag. Ik heb een scooterongeluk gehad dit jaar, wat ervoor heeft gezorgd dat ik mezelf later heb aangesloten (4 januari) bij een groepje, waar nog een plekje was voor mij. Aangezien ik er later bij gekomen ben, hadden er al wat besprekingen plaatsgevonden. Maar hierna hebben wij gezamenlijk als groepje besloten om ons te focussen op het reden van eten.
We hebben dit jaar een afgebakende opdracht gekregen vanuit school, om ons specifiek te richten op Den Haag. Daarnaast wilden ze dat je een samenwerking aangingen met 'Duurzaam Den Haag'.
Projectidee:
Onze potentiële netwerkpartner hebben we gevonden aan het begin van 2020. Dit was Impact Kitchen, een organisatie die heel enthousiast reageerde om samen met ons een samenwerking aan te gaan. Impact Kitchen, de non-profit maatschappelijke tak van Juni. Juni runt een eigen café in Het Nutshuis en is de huiscateraar van vijf verschillende maatschappelijke organisaties in Den Haag: Humanity House, Het Nutshuis, Humanity Hub, KABK en Paard van Troje. In de praktijk van Juni ontstaan dagelijks dilemma’s en vraagstukken rondom voedselkeuzes. Impact Kitchen maakt duurzame onderwerpen bespreekbaar en stimuleert bewustwording over duurzaamheid.
Als groep kunnen we zeker zeggen over onszelf dat wij geen gebrek aan creativiteit hebben gehad dit jaar. We hebben namelijk wel verschillende ideeën gehad voor onze projecten. Het begon allemaal aan het begin van het jaar met het project 'Healthy impact'. We hadden als doel om voedselverspilling tegen te gaan, door middel van bewustmaking bij mensen. We wilden folders realiseren voor onze netwerkpartner Impact Kitchen. Hiermee konden we mensen bewust maken van voedselverspilling met informatie over duurzame voeding.
Wij hebben na het spreken van Marija Pop Trajkova, de projectmanager van Impact Kitchen besloten om ook een blinde kinderproeverij te organiseren samen met Impact Kitchen, voor kinderen van basisscholen tussen de 6 en 12 jaar. We wilden daarin informatie geven over duurzame seizoensgroenten in combinatie met het maken van gerechten met deze groenten uit een duurzame moestuin. Deze proeverijen zouden gaan bestaan uit allerlei hapjes die gemaakt zijn van groenten die uit een moestuin kwamen. We wilden daarbij een speurtocht organiseren voor kinderen in een moestuin, om op een leerzame en spelende manier bewustwording bij kinderen te creëren over waar het voedsel dat zij eten vandaan komt.
We zijn hierna druk bezig geweest om dit plan uit te werken. We hebben verschillende plekken in overweging genomen, waar we de proeverij wilden organiseren. Hiervoor hebben we verschillende plekken benadert. We kwamen er alleen zelf al snel achter, dat het heel lastig is om een plek dicht bij een bos te vinden met een keuken en een plek waar kinderen kunnen zitten. We hebben helaas geen reactie terug gehad van de moestuinen die we hebben benaderd, wel van keukens die beschikbaar waren. Hier was wel een logische verklaring voor aangezien de coronavirus in Nederland ook uitbrak.
Helaas kon de uitvoering van dit project door de corona crisis niet doorgaan. Marija heeft ons laten weten via de mail dat zijn druk is om Impact Kitchen voor te laten bestaan, maar dat het erg lastig is door de corona crisis.
Plan B:
Wij zijn als groep weer opnieuw gaan brainstormen. We wilden niet de motivatie kwijtraken, omdat alle omstandigheden rondom school ineens anders liepen. We wilden graag als groepje nog iets gaan bijdrage aan een stukje duurzamer Den Haag. Ik heb nog contact gehad met de Hartstichting (belafspraak), over een eventuele samenwerking, die gericht was op ouderen mensen en duurzaam eten. Ook omdat we iets wilden maken voor ouderen mensen, aangezien ze erg kwetsbaar zijn door het virus. De Hartstichting was ook erg enthousiast. Maar we zijn uiteindelijk toch bij Impact-Kitchen gebleven.
Na mailcontact met Marija over een onlineproject die we graag wilden opzetten, zijn we uitgekomen op een blog, zodat we alsnog een maatschappelijke impact zouden creëren. We hebben een website gemaakt met verschillende duurzame thema's, die daarnaast ook inspelen op deze huidige situatie waar wij als samenleving mee proberen te dealen, het Coronavirus. Hierin hebben we verschillende blogs staan die gaan over duurzame onderwerpen, en recepten die bestaat uit duurzame ingrediënten. De bereidingswijze inclusief foto’s hebben we op onze website geplaatst, zodat onze website bezoekers deze recepten kunnen gaan maken en zo de impact van de food-print op het milieu verlagen.
Om mensen te benaderen met onze site, hebben wij naar vrienden en familieleden via whatsapp de link van onze website verstuurd. We hebben heel wat mensen bereikt, die vervolgens zelf onze recepten hebben gemaakt. Wij hebben op deze manier een maatschappelijk impact proberen te maken, waarin we hopen dat we mensen bewuster hebben gemaakt hoe zij duurzamer kunnen koken met duurzame ingrediënten.
Samenwerking van het groepje:
Ik ben zelf erg tevreden geweest over de samenwerking. Ik merkte wel dat hun elkaar beter kennen, maar ik ben erg sociaal en open van mezelf. Dus ik weet ook makkelijk een weg te vinden met nieuwe mensen. We hebben dit jaar natuurlijk niet zoveel kunnen doen voor ons project, maar we hebben wel een mooie oplossing gevonden om toch op een goede manier om te gaan met de omstandigheden. Ik ben blij dat we daarin een goede weg hebben gevonden met mijn groepje.
Als ik kijk naar de samenwerking van ons groepje, is dit bijna altijd wel redelijk vloeiend verlopen. Soms werden er wel afspraken vergeten, maar toch bleven we goed communiceren met elkaar.
Helaas heeft mijn groepje ervoor gekozen om mij niet te betrekken bij de poster. Ik vind dit heel jammer en had gehoopt op een fijne afronding. Mijn frustraties waren hier heel groot door naar mijn groepsleden, omdat er een stuk onbegrip is vanuit mijn kant. Ik heb me dit jaar evenveel ingezet als mijn groepsleden en ik geef ze hierin ongelijk als zij dit anders hebben ervaren. Ik heb voor mijn gevoel vaak ook een balletje opgegooid over opdrachten die af moesten om toch elkaar te motiveren. Verder ben ik echt stomverbaasd over het feit dat ik dit helemaal niet heb doorgehad dat dit zo is gelopen. Ik lag voor mijn gevoel redelijk goed in de groep en ik heb niet minder werk verricht. Ik weet niet of dit over de poster zelf gaat of over het project, dat is voor mij niet duidelijk.
Precieze uitleg van de situatie:
Ik heb met mijn groepje eerder een gesprek gehad over de poster die af moest voor de deadline. We hebben een gesprek gehad over een eventuele taakverdeling van het maken van de poster en wanneer we dit wilde gaan doen. Hierna is het niet opgepakt en hebben we het laten liggen. Ik heb (woensdag 27 mei) in de groep gevraagd of wij nog iets voor de challenge moeten doen. We hebben toen een afspraak gemaakt om vrijdagochtend 29 mei te werken aan de poster. Op 29 mei heb ik gevraagd in de groepsapp gevraagd of we nog aan de poster gaan werken, maar sommigen konden helaas toch niet op het afgesproken moment. Op 7 juni is er gevraagd of iedereen een stukje wil oppakken van de inhoud van de poster en hier heb ik ook netjes op gereageerd. Op zaterdag 13 juni heb ik een korte reactie gegeven op een vraag over de portfolio en die dag is er ook gevraagd door Charlotte of iedereen nog meedoet aan de opleiding en hoe we het gaan verdelen. Deze dag was ik de hele dag aan het werk en dit is hierdoor aan mijn aandacht ontsnapt. Hierna is niet aangegeven wat uiteindelijk het plan is met de portfolio en de poster, waardoor ik op maandag heb gevraagd hoever we met alles zijn en of ik de poster alleen moest maken. Ik heb ook de meiden privé geappt, waar ik alsnog geen reactie op kreeg. Bij mij ging er nog steeds geen belletje rinkelen, aangezien ik me van geen kwaad bewust was. Daarom heb ik de volgende ochtend na de deadline alsnog gevraagd, waarom er niet gereageerd is op mijn vraag en hoe het nu met de poster zit. Of we die nog gaan maken voor de herkansing, anders maak ik hem zelf. Ik heb vervolgens een lang bericht teruggekregen van Charlotte, waar Romy-Faye en Daniëlle zicht bij aansloten. In dit bericht kwam naar voren dat ze vond dat ik de groep heb genegeerd voor twee dagen en dat ik heb meegelift op hun inzet in de groep. En dat ze op deze reden mijn naam niet op de poster hebben vermeld. Dit lijkt een logisch verhaal, maar ik heb juist meerdere keren gevraagd hoe we het gaan doen met de poster en daarnaast hebben zij mij helemaal niet verteld dat ze boos zijn omdat ik niet snel genoeg reageerde en mij hierin kansen geboden om dit op te lossen voor de deadline. Bovendien hebben ze dus zelf ook meerdere keren niet gereageerd of afgezegd als ze niet konden werken aan de opdracht. De meiden in de groep hebben ook aangegeven dat het allemaal in overleg is gegaan met Annelies, maar na dit te hebben nagevraagd is dit niet juist. Annelies heeft juist aangegeven naar mij toe dat het normaal gesproken inderdaad in overleg gaat met haar, maar dat hiervan juist geen sprake is geweest. Als ze eerder had geweten dat er irritaties waren had ze hier ook nog tijdig iets mee kunnen doen voor de groep. Deze kans heeft ze niet gekregen en ik hierdoor dus ook niet.
Verder is er een boze mail naar Annelies gestuurd. Deze is helaas niet in cc naar mij gestuurd, wat mij de kans ontneemt om mijzelf hierin te verdedigen. Dit krijg ik rauw op mijn dak zonder enige waarschuwing of kans en ze ontnemen mij zelfs de kans om dit vak goed af te ronden dit jaar. Ik was wel echt even heel erg teleurgesteld hierdoor.
Verder ben ik zeker niet meegelift op hun inzet, want ik heb zelf een aanzienlijk aandeel geleverd in het geheel, zoals dat ik een artikel heb geschreven voor de blog, ik contact heb gezocht met de Hartstichting en met de Hartstichting namens onze groep overleg gehad heb over eventuele mogelijkheden. Verder ben ik aanwezig geweest bij de gesprekken met Impact Kitchen en heb ik namens de groep ook overleg gehad met Annelies, omdat de rest niet opnam. Eerder dit jaar hebben we ook een poster gemaakt waar ik natuurlijk aan mee heb geholpen. Ook in het creatief brainstormen over ideeën heb ik een aanzienlijk aandeel gehad en ook met de standaard opdrachten voor de challenge tijdens de Corona heb ik mijn bijdrage gewoon geleverd.
Al met al heb ik dus zeker genoeg gedaan in deze groep dus het verbaast mij echt dat het zo is gelopen. Ik vind het ook heel vervelend dat er nu meiden op mijn opleiding zijn, waarmee ik minder goed lig. Gelukkig heeft Annelies mijn kant van dit verhaal willen horen en is ze bereid om mij alsnog een kans te geven om dit op te lossen en nog een eigen poster in te leveren. Ook is ze bereid om met mij en de meiden op korte termijn in te plannen om dit alsnog op te lossen. Ze verwacht van ons een professionele houding naar elkaar toe om hier een goede weg in te vinden naar de toekomst toe.
Project poster 1:
Project poster 2:
Onderbouwing
Het team:
Onze projectgroep bestaat uit 4 mensen. Samen gaan wij ons dit jaar inzetten om de samenleving omstreeks Den Haag wat duurzamer te maken!!
Daniëlle van Wette:
17039541 - klas 2A
Romy-Faye Kammerman:
17039541 - klas 2B

Simone Roos (ikzelf):
18118070 - klas 2B

Maak jouw eigen website met JouwWeb