Challenges

Keuzes maken

Voordat we solliciteerden op een challenge, hebben we eerst verkennende opdrachten uitgevoerd om ons te oriënteren op de verschillende challenges die werden aangeboden. Het idee daarvan was dat je een goed beeld zou krijgen van de challenges die er waren. Je kon op deze manier kort kennis maken en kijken wat er bij jou past, zodat je een weloverwogen keuze kon maken. 

Vervolgens mochten we solliciteren op de challenge die het meeste bij je paste, deze sollicitatie bestond uit je persona en een pitch van 3 minuten waarin je ze moest overtuigen dat ze jou aan moesten nemen.

 

Waarom duurzaamheid?

Duurzaamheid is het woord waar ik opnieuw door werd getriggerd toen ik deze opleiding begon. Mijn hart ligt bij de natuur. Maar ik vind het ook heel leuk om mensen te motiveren betere en bewustere keuzes te laten maken. Daarom heb ik gesolliciteerd bij duurzaamheid en gelukkig ben ik aangenomen.

Ik heb me laten inspireren door iemand waar ik bootcamp-les van krijg. Ik bootcamp bij de Groene Wij in Zoetermeer. Dit is een non-profit organisatie en een ontmoetingsplek voor iedereen. 

 

Ik ben heel benieuwd of ik de mensen op een andere andere manier kan bereiken en mensen kan uitdagen zich te ontwikkelen. Zoals ik al aangaf bij mijn talenten ben ik iemand die heel vasthoudend is. Als ik eenmaal de smaak te pakken heb ga ik daar met 100% voor!  Ik ben blij dat ik mijn steentje mag bijdragen aan de challenge duurzaamheid.

 

Ons beginplan

Ik vorm samen met hele leuke gemotiveerde meiden de groep 'lekker duurzaam'. Wij gaan ons focussen op het maken van een receptenboekje met daarbij een seizoensgebonden kalender, zodat we mensen stimuleren om te koken met producten uit het seizoen. In het receptenboekje willen we mensen kennis laten maken met tips en weetjes en natuurlijk uiteraard hele aantrekkelijke recepten. 

Waarom richten we ons op seizoensgebonden producten?                                                                  

Het begrip voedselkilometers geeft aan dat de herkomst van onze voedsel een grote impact heeft op de klimaatverandering. Veel producten leggen een lange afstand af om in de supermarkt van jou omgeving te komen. Dit is helemaal niet nodig! Door producten te kiezen die bij het seizoen horen, ben je al goed op weg om duurzamer te eten.  

 

Omswitchen naar een ander project

Omdat ons project niet haalbaar leek, zijn we opnieuw begonnen met brainstormen. We wilden wel iets doen met de seizoensgebonden producten. Bij het omswitchen van ons project hebben we de periode daartussen heel veel getwijfeld over wat we nou moesten gaan doen. Dit was in ons groepje een lastig moment, omdat de rest al zo ver was met het ontwikkelen en wij opnieuw aan het beginpunt stonden van ons project. Gelukkig heeft Cora tijdens de les ons op een heel leuk idee gebracht. 

Een duurzaamspel waardoor kinderen leren wat duurzaamheid inhoudt, verschillende weetjes, stellingen en leuke vragen om de kennis te testen die ze misschien al hebben. Wij hebben dit spel in de vorm van ganzenbord gemaakt. Als je met een dobbelsteen gooit en je komt op een vakje, dan lag het aan het vakje of je een vraag moest beantwoorden of niet. We hebben dit spel ook geoefend tijdens een workshop in de klas. We hebben toen aan iedereen gevraagd of ze goed en kritisch wilden kijken naar ons spel en of ze verbeterpunten zagen. 

Maatschappelijke impact

Wij hebben geen maatschappelijke impact gehad. Ik zal even uitleggen waardoor dit zo is gelopen. Zoals ik hierboven ook al benoem zijn wij geswitcht midden in het jaar naar een ander project, daardoor hebben we een hoop tijd verloren, die we eigenlijk achteraf gezien goed konden gebruiken.

Ons maatschappelijke impact zou eigenlijk dit zijn geweest:

Ons doel is om kinderen al jong iets bij te brengen over duurzaamheid. Ook hopen we hierdoor dat ze ook al hun steentje gaan bijdragen om iets duurzamer te leven en dit misschien zelfs met hun ouders delen, waardoor die zich ook meer gaan verdiepen in dit probleem. 

We hebben in een hele korte tijd een heel spel in elkaar gezet, daar een workshop over gegeven en daarna alles aangepast, zodat we een spel hadden die representatief was om te kunnen geven op een basisschool. We hebben daarna geprobeerd contact te krijgen met een basisschool, door heel veel mailtjes te verzenden. We hebben zelfs Tom Voorma tussendoor gevraagd of hij misschien een oplossing of school voor ons wist. Na 20 mailtjes hebben we maar één antwoord terug gehad, dat ze ons spel een leuk idee vonden. Helaas vertelde de school ons ook dat ze tegen het einde van het jaar aan lopen en dat ze dus geen tijd hebben voor een workshop van ons, maar dat we volgend jaar de eerste zijn. 

Nou hieruit kun je dus concluderen dat wij als groepje jammer genoeg geen impact op de maatschappij hebben gemaakt. Daar balen we zelf ontzettend van, want dit had toch wel heel leuk geweest. We hebben echt wel een leuk spel bedacht, dus dat had gewoon heel tof geweest als we dit ook daadwerkelijk op een school als workshop konden geven.

Trechtermodel

Gap-analyse:

In een GAP- analyse maak je een vergelijking tussen een bestaande en een gewenste situatie. Hier worden ook de verschillen tussen de identiteit en het imago van ons project in kaart gebracht.

Huidige probleem

Het huidige probleem is dat kinderen weinig besef hebben van duurzaamheid en dat duurzaamheid een saai imago heeft. Door een spelelement toe te voegen aan de kennisoverdracht maken we de kinderen nieuwsgierig.

Hoe is de situatie nu?

Wij zijn momenteel nog erg aan het twijfelen voor welke groep op de basisschool we het willen geven en of we het niet toch liever doen op een middelbare school. Hierdoor lopen we een beetje vast, omdat ons spel wel in de moeilijkheidsgraad van het niveau van de kinderen moeten geven. We hopen in de aankomende maanden dan een netwerkpartner te hebben gevonden, door heel veel mailtjes te sturen en verder willen we graag nog een leuke workshop voorbereiden die we voor de klas gaan geven.

Gewenste situatie

Onze gewenste situatie zou zijn behaald als we aan de volgende punten hebben voldaan:

  • We willen contact zoeken met scholen voor een netwerkpartner
  • We willen de kinderen confronteren en bewust maken van duurzaamheid zodat ze na de workshop zich herinneren wat wij hebben verteld.
  • Een goed in elkaar gestoken spel creeën
  • Een workshop geven aan de challenge groep, waarin we testen of ons spel nog verbeterpunten heeft.

Als we al deze punten hebben behaald, dan hopen wij een hele leuke en leerzame workshop te kunnen geven aan basisscholen en dat de kinderen hier ook echt wat aan gaan hebben. Dat zou voor ons de optimale situatie zijn.

 

Workshop

In de challenge duurzaamheid moesten we een workshop geven. Wij hebben met ons groepje de kans gegrepen om hierin ons spel te testen. We hebben bij de intro verteld, dat we het spel willen testen, dus dat we het op prijs stelde als ze bij de vragen kunnen nadenken of het realistische vragen waren en of ze eventuele andere opmerkingen of fouten ook wilde benoemen. Na de workshop hebben we ook van de docenten kort feedback gehad. Dus onze workshop hebben we nuttig besteed.

 

Ranking the Stars:

Het project wat we hebben neergezet kreeg bij ranking the stars maar één punt, hierdoor eindigden we helemaal onderaan. Ranking the stars ging over hoe groot de maatschappelijke impact van je project was. Dat we helemaal onderaan eindigden was voor ons wel te verwachten, want we hadden onze workshop nog niet op een school kunnen uitvoeren dus hadden nog helemaal geen maatschappelijke impact gemaakt. Het gaat dit jaar niet meer lukken om onze workshop op een school uit te voeren, want het contact leggen met de scholen verliep stroef en het jaar is al bijna voorbij waardoor de meeste scholen geen extra activiteiten meer in zullen willen plannen. We hadden eerder moeten beginnen met het zoeken van een school waar we onze workshop konden gaan geven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb